Štete u inostranstvu

Poštovani klijenti,

počinje leto, sezona odmora, putovanja i period uživanja. Da bi taj period protekao u potpunosti bez briga, naš tim je spreman da Vam izađe u susret i ponudi Vam savete i pomoć u slučaju eventualne naknade štete koja Vam se dogodi u inostranstvu. U nastavku možete pročitati nekoliko saveta...

Štete sa elementom inostranosti

  • Saobraćajne nezgode u kojima su učestvovala vozila inostranih registarskih oznaka u Srbiji
  • Saobraćajne nezgode koje su se dogodile u inostranstvu
  • Ostale štete koje su se dogodile u inostranstvu (troškovi lečenja, materijalne i nematerijalne štete iz drugih osnova) ili štete koje su se dogodile u Srbiji za koje postoji osiguravajuće pokriće u inostranstvu


1. U slučaju da ste pretrpeli štetu od strane vozila inostrane registatske oznake na teritoriji Republike Srbije Vaša prava na naknadu štete su u skladu sa pravnim propisima naše zemlje. Zeleni karton i registarske oznake vozila inostrane registarske oznake su dokaz o postojaju valjanog osiguranja (Sistem zelene karte osiguranja). Zahtev za naknadu štete se podnosi jednom od naših osiguravajućih društava sa kojim osiguranje štetnika ima zaključen korespodentni ugovor ili Udruženju osiguravača Srbije – Birou zelene karte.

Za štete koje su prouzrokovala vozila registarske oznake Republike Crne Gore zahtev se podnosi direktno osiguravaču u Crnoj Gori, s tim da u slučaju da zahtev ne bude rešen u roku od 15 dana isti treba podneti i Udruženju osiguravača Srbije kao garantu ispunjenja obaveza osiguravajućih društava registrovanih u Crnoj Gori.


2. Ukoliko ste pretrpeli štetu za koju je odgovoran vozač vozila registarskih oznaka strane zemlje u kojoj ste boravili (npr. Grčka), zahtev za naknadu štete morate podneti osiguravaču vozila štetnika – dakle u inostranstvu. Opšti princip za naknadu štete je primena prava zemlje u kojoj se šteta dogodila.


3. U savremenom svetu, pogotovo u Evropskim zemljama široko su razvijene različite vrste dobrovoljnih osiguranja poput putnog zdravstvenog osiguranja, pomoći na putu, kasko osiguranja, kao i različiti vidovi osiguranja od opšte odgovornosti, profesionalne odgvornosti za pričinjenu štetu i dr.

U našoj zemlji je potrebno da se naši građani informišu o svojim pravima kao i najefikasnijim načinom za realizaciju tih prava.


Za kraj smo Vam pripremili jedan primer:

Na auto-putu u Nemačkoj pretrpeli ste štetu jer Vam je izleteo pas u koga ste udarili. U konkretnom slučaju preduzeće za održavanje datog auto-puta je odgovorno po pravilima o objektivnoj odgovornosti, i nesumnjivo osigurano od odgovornosti iz delatnosti.


Zbog velikog interesovanja za ovu temu obezbedili smo poseban telefon za više informacija: 063/487-502.


Obratite nam se za svaku dodatnu informaciju jer naš tim misli na Vas!

 

Važne informacije

Naknada štete | Restitucija d.o.o.

Matični broj 21486205

PIB 111463274

Tekući račun 275002022356986742

--------------------------------------------

Telefon 066/22-555-2 dostupan 24h

E-mail restitucija@restitucija.co.rs

Novosti

Poštovani,

Restitucija d.o.o. raspisuje konkurs za veći broj regionalnih menadžera u više gradova u Srbiji.

Više informacija možete saznati na stani Naš tim.

Restitucija d.o.o. na Facebooku